Důchodová reforma klepe na dveře, co nám přinese?

01.02.2011 09:38

V minulých týdnech vláda diskutovala o podobě důchodové reformy. Strany koalice se shodly na základních principech nového penzijního systému a prý zbývají doladit už jen některé detaily. V dnešním článku se podíváme na to, co reforma penzí přinese a zda se vůbec vyplatí na stáří spořit se státem.

Pokud reforma projde parlamentem, budou muset povinně občané mladší čtyřiceti let odvádět tři procenta své mzdy do soukromých či státních fondů. O to méně budou pak platit na sociálním pojištění. Povinné odvody do fondů se budou postupně zvyšovat a od roku 2018 by měly činit pět procent. Lidé mezi čtyřiceti a padesáti lety budou mít od příštího roku na výběr, zda část svých příjmů budou posílat do fondů nebo zůstanou věrni současnému systému. Soukromé spoření logicky bude znamenat propad státních příjmů. To vláda bude řešit sjednocením DPH na 19%. Rýsují se však již plány, že stát nabídne občanům uložení úspor do garantovaných dluhopisových fondů. Pro střadatele by toto spoření však nebylo příliš výhodné. Na trhu jsou totiž i jiné finanční produkty, které dokáží naše úspory v dlouhodobém horizontu zhodnotit lépe.

Daleko důležitější než podoba reformy jako takové je skutečnost, že se stát konečně rozhoupal řešit problém stárnutí populace. Současný penzijní systém funguje zjednodušeně tak, že dva lidé v produktivním věku živí jednoho důchodce. Podle demografického vývoje by za třicet let musel každého seniora financovat jeden pracující člověk. Je nutné tedy částečně opustit od solidárního průběžného důchodového systému a opět se přiblížit k idejím liberalismu, kdy se každý jedinec stará sám o sebe.

Vláda slibuje, že nový důchodový systém zvýší životní úroveň důchodců. Může to tak být, pokud si již dnes lidé začnou spořit i vedle státních pobídek. Celá reforma spěje do stavu, kdy stát bude každému občanovi garantovat minimální rentu nutnou pro přežití. V budoucnu musíme očekávat daleko větší sociální rozdíly mezi důchodci a jisté je, že bohatšími budou ti prozíraví, kteří nespoléhali jen na stát, ale zejména sami na sebe. Nikdo nám totiž nemůže garantovat, že za pár let nepřijde vláda, která důchodový systém zestátní, obdobně jako nedávno v Maďarsku. Budete-li se potřebovat poradit se zabezpečením příjmu v důchodu, využijte kontaktů na tomto webu.